Van kleine startup tot groot bedrijf

Wanneer je als kleine startup begint is het over het algemeen nog redelijk makkelijk om alles effectief te laten verlopen. Maar kleine startups worden groot. En wanneer je een groter bedrijf wordt met meer werknemers dan worden ook de informatiestromen ingewikkelder. Daarom is het belangrijk om de groei van je bedrijf op de juiste manier te structureren. In dit artikel bespreken we de beste tips voor een betere bedrijfsvoering bij een groeiend bedrijf.

De eerste tip die ik wil bespreken is het proces waarmee nieuwe werknemers worden aangenomen. Het is namelijk ongelofelijk belangrijk dat een groeiend bedrijf de juiste mensen aanneemt. De statistieken laten zien dat meer dan 30 procent van nieuwe werknemers binnen de eerste zes maanden weer bij een bedrijf vertrekken. De verkeerde persoon inhuren kan een bedrijf gemiddeld 30.000 euro kosten. Neem daarom niet de eerste gekwalificeerde persoon aan die op sollicitatie komt. Je kunt er heel gemakkelijk voor zorgen dat het sollicitatieproces wordt verbeterd door meer sollicitatieronden toe te voegen aan het proces. Het is namelijk niet alleen belangrijk dat de aangenomen persoon de juiste kwalificaties heeft maar ook dat hij een goede aanvulling is voor het bedrijf en het team.

Informatiestromen optimaliseren

De persoon die wordt aangenomen moet achter de bedrijfsvisie staan en ervoor willen knokken. De tweede belangrijke tip die ik in dit artikel wil meegeven is het structureren van interne informatiestromen. Wanneer een bedrijf groeit, meer werknemers en verschillende afdelingen krijgt gaat er natuurlijk intern steeds meer informatie heen en weer. Belangrijke documenten kunnen dubbel gebruikt worden of voor je het weet zelfs kwijtraken. Er zullen ook veel restdocumenten ontstaan. Het kan een bedrijf snel in de problemen brengen als informatiestromen niet op de juiste manier gebruikt worden.

Het kan nuttig zijn om een bedrijf aan te nemen dat helpt met het optimaliseren van informatiestromen. Er zijn bedrijven volledig gespecialiseerd in het helpen van andere bedrijven als het gaat om bepaalde informatiestromen. Zo is er bijvoorbeeld Experis Ciber. Dit bedrijf helpt met Enterprise Content Management en business intelligence. Een van de belangrijkste dingen om te doen wanneer je bedrijf exponentieel groeit is een dergelijk bedrijf in te huren omdat de informatiestromen steeds ingewikkelder worden. De laatste tip die ik wil bespreken om de bedrijfsvoering te optimaliseren is de bedrijfscultuur zelf. Zoals ik al aangaf is het belangrijk om een hecht team te hebben die samen dezelfde visie hebben voor het bedrijf. Je wilt werknemers die allemaal goed als een team kunnen samenwerken. Een goede HR manager is daarom ook erg belangrijk.