Ben jij op zoek naar goede verplichting, maar heb je geen zin in hang- of wandlampen en heb je evenmin ruimte voor sta lampen? Dan is het in sommige gevallen praktischer om spots te gebruiken. Spots kunnen in twee vormen worden geïnstalleerd: inbouw- en opbouwspots. Inbouwspots houdt in dat er een gat in het plafond wordt gemaakt waar de spotjes in worden verwerkt. Zo lijkt het één geheel met het plafond. Opbouwspots worden aan het plafond bevestigd. Dit is een meer praktische oplossing, nu het minder deskundigheid vereist en bovendien minder ingrijpend is.

Opbouwspots

Opbouwspots zijn ideaal om op de juiste plaatsen in huis te verlichten. Ze worden bevestigt op het plafond, maar kunnen ook aan de wand worden bevestigd. Daardoor zijn ze erg geschikt voor veelzijdig gebruik. Als je opbouwspots gaat plaatsen moet je er wel goed rekening mee houden waar je precies de verlichting heen wil laten schijnen. Wil je bijvoorbeeld dat een schilderij speciaal wordt verlicht, kies dan een spotje uit die precies die kant op richt. Wil je dat de ruimte in het algemeen wordt verlicht, kies dan voor meerdere spotjes op één plaats die verschillende kanten op schijnen.

Matching tips

Opbouwspots zijn niet weg te werken, zoals inbouwspots wel zijn. Dit betekent dat het zichtbaar is en onderdeel van het interieur uit gaat maken. Het is dan ook raadzaam om goed na te denken hoe jij jouw opbouwspots gaat gebruiken. Ga jij opbouwspots gebruiken puur ter vervanging van de huidige verlichting? Dan wil jij vast dat je ook geen andere verlichting meer nodig hebt. Dit zou betekenen dat de opbouwspots jouw gehele ruimte moeten verlichten. Hiervoor zou ik als tip geven opbouwspots te zoeken met meerdere spotjes die verschillende kanten op schijnen. Afhankelijk van de grootte van de ruimte zul je meer of minder spotjes aan de reeks moeten toevoegen. De kleur is een volgend punt waar je over na moet denken. Wil je dat de spotjes vrijwel niet worden opgemerkt? Ga dan voor dezelfde kleur als jouw plafond (vaak wit) en kies niet al te opzichtige opbouwspots uit. Wil jij juist een beetje contrast in jouw woning, dan zou ik gaan voor de kleur waarin je bijvoorbeeld ook jouw foto’s in lijsten hebt gedaan. Bij mij zijn de meeste lijsten aan de muur zwart, dus ik zou dan voor zwarte opbouwspots gaan. Maar heb jij een andere kleur? Dan kun je de opbouwspots natuurlijk ook een likje verf geven. Zo matchen de opbouwspots met jouw interieur!