Het is zeker nu; jij gaat een huis kopen. Allereerst: gefeliciteerd! Wellicht heb je je huis ook al op het oog, of misschien heb je zelfs al een bod gedaan. Waar in het proces je je ook bevindt, ik ga je toch nog even een moeilijke vraag stellen. Eentje waar, als je er al over na hebt gedacht, je je meteen niet meer mee bezig mee hoeft te houden. Maar dus; hoe zit het met je hypotheek? Welke hypotheekrente kijken we naar, en heb je al je maximale hypotheek berekenen overwogen?
Hypotheken 101
Laten we nog snel even teruggaan naar de basis, voor zij die het afsluiten van een hypotheek vooral ervaren als een moeilijke, misschien zelfs nare taak (én zij die niet goed hebben opgelet bij economie op de middelbare school, waaronder ikzelf). Een hypotheek is een lening op de lange termijn, die je afsluit bij een bank. Het gaat vaak over grote bedragen—huizen zijn tenslotte ook niet goedkoop—en is dan ook een lening die je over een lange periode (vaak een jaar of dertig) mag terugbetalen. Een lening op de lange termijn, dus. Net zoals bij andere leningen wordt er over deze ook een rentepercentage afgesproken; dat is je hypotheekrente. Deze wordt bepaald via een aantal factoren, waaronder het risico dat je vormt voor een bank.
Ye be warned!
Dat risico, hè, wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? Bij elke verstrekking van een hypotheek wordt er door de bank gekeken naar jou als cijfertje; als percentage; als risicofactor. Op basis van o.a. je (maand)inkomen en bestaande (studie)schulden wordt er bepaald of jij garant gaat kunnen staan voor het volledige geldbedrag. Bot gezegd; of jij qua terugbetaling te vertrouwen en dus een goede investering voor een bank bent. Het onderpand van een hypotheek, dus hetgeen wat de bank krijgt mocht het bedrag niet terugbetaalt worden, is overigens vaak het huis dat met het geleende bedrag wordt aangeschaft. Verschillende banken zullen hierom ook verschillende hypotheken verstrekken; allemaal hebben ze andere berekeningen en andere formules, en je maximale hypotheek berekenen heeft vooral hiermee te maken. Maar het is niet alleen het risico van de bank waar jij bij stil moet staan, maar ook je eigen risico. Is dit op dit moment een stap die je wil zetten?
Als je die vraag voor jezelf niet alleen kan beantwoorden, maar ook kan beargumenteren, dan rest er mij nog maar één opmerking; veel plezier met je nieuwe huis!
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.