Laatst had ik een goed gesprek die werkte bij een uitzendbureau Den Haag gelegen. Die gaf me met kleuren en geuren tips over hoe je aan de bak komt. Daarom dacht ik, ik deel deze tips met jullie.

Cv liever compact

We hebben de neiging om alles wat we denken dat van maar enige waarde is op ons cv te zitten. Elk project, elk MVO moment, elke job, elk moment dat we leiding ergens aan mochten geven en alles wat in de publieke ruimte te zien is. Dit is voor veel werkgevers echter een ondoorzichtige massa van dingen. Op het moment dat zij verward zijn dan heeft je cv minder impact dan het zou kunnen hebben. Het is daarom beter om het anders te ordenen. Maak ten eerste een arbeidshistorie die kort en bondig is. Waar, welke rol, hoelang. Alle extra dingen die je daarbij gedaan hebt kan je dan beter ordenen onder vaardigheden. Welke vaardigheden? De vaardigheden die je kan concluderen uit de activiteiten. Heb je meerdere projecten als teamleider gedaan? Zet die dan onder leiderschap. Dat is makkelijker dan het bij elke baan zetten.

Op maat

Vaak maken we één killer cv dat we naar iedereen kunnen sturen. Maar dat is vaak niet de beste manier. Het is sterker om voor de banen die je echt wilt en denkt te kunnen krijgen om jouw cv op maat te maken voor de vacature. Stel je hebt de vaardigheden die de vacature vraagt, zet die dan bovenaan in highlight vlakken. Dan is het meteen duidelijk, en kan de werkgever daarna kijken waar je deze vaardigheden hebt opgedaan. Zo heb je meteen een streepje voor. Zet ook op het cv dat dit het cv is voor de vacature van dit specifieke bedrijf. Dat laat zien dat je aandacht hebt gespendeerd aan het opstellen en laat je zien dat je de baan graag wilt. Zo een kleine toevoeging kan een groot verschil maken.

Reageer snel

Als je jaagt op vacatures kan je het beste kijken naar vacatures die recent geplaatst zijn. Als je als één van de eerste jouw cv opstuurt dan lig je letterlijk bovenop de stapel. Dat maakt jouw cv memorabeler dan de rest en krijg je een frisse blik erop geworpen. Zeker als je cv complexer is doet dit veel goed. Je krijgt dan namelijk de aandacht die je cv behoeft. Je kan ook wachten op vacatures die al lang open staan. Dat betekent waarschijnlijk dat ze onderhand erg nodig behoefte hebben aan personeel.